dr. Laurențiu Țăndărică

De ce ni se usuca pielea si ce solutii exista in afara de creme hidratante? Partea a IIa

De multe ori am primit intrebarea: ce crema sa folosesc? Una costa 30 lei, alta costa 500. Si in afara de creme, ce pot face pentru a pastra mai mult timp  luminozitatea aceea de dupa ce ma dau cu crema respectiva.

In articolul anterior despre xeroza cutanata vorbeam de substantele principale continute de diverse creme din comert ce ajuta la hidratarea pielii. Voi continua prin a mentiona si alte solutii folosite in aceeasi directie.

HIDROXI – ACIZII

Alfa- hidroxi-acizii sunt un grup de componente naturale, solubile in apa, ce contin din punct de vedere chimic o grupare hidroxil in pozitia alfa.

Aceasta familie de substante include acidul glicolic (derivat din trestia de zahar), acidul lactic (derivat din lapte), acidul citric (derivat din citrice), acidul malic (derivat din mere), acidul tartaric (derivat din struguri) si acidul fitic (derivat din orez).

Dintre ele, acidul glicolic si acidul lactic sunt utilizate cel mai des.

Aplicarea topica a acizilor alfa-hidroxilici influenteaza keratinizarea epidermala. Utilizarea acestora dateaza din epica Egiptului antic, cand se spune ca, pentru a-si mentine tineretea, Cleopatra isi aplica lapte acru la nivelul fetei.

Efectele cosmetice ale acizilor alfa-hidroxilici in clud normalizarea exfolierii stratului cornos al pielii, ceea ce duce la o imbunatatire a structurii acesteia si reduce formarea de scuame.

Aplicarea acizilor alfa- si beta-hidroxilici in concentratii crescute duce la detasarea keratinocitelor si epidermoliza – peelingul chimic.

La concentratii mai mici, acesti acizi doar degradeaza coeziunea dintre celulele din stratul cornos al pielii, subtiindu-l, si accentueaza descuamarea. Un strat cornos mai subtire este mai flexibil si mai compact, reflecta mai bine lumina, rezultand un aspect mai luminos si mai tanar al pielii.

Insa aceasta subtiere are si dezavantaje, acesti acizi reducand ceea ce se numeste doza minima de eritem – pe scurt, sensibilizeaza pielea, creste fotosensibilitatea. FDA (Food and Drug Administration) recomanda ca orice produs ce contine acizi alfa-hidroxilici sa aiba mentionat pe eticheta / prospect o atentionare pentru a se folosi intotdeauna, complementar, crema cu protectie solara SPF ridicat in combinatie cu acestea.

 

Acizii Beta-hidroxilici contin un singur compus – acidul salicilic, extras din scoarta salciei, din frunzele plantei de perisor sau din mesteacan, fiind produs de asemenea si in forma sintetica.

Acidul salicilic este folosit deseori in formule destinate peelingului, de cele mai multe ori impotriva acneei, dar si in tratamentul rozaceei, a fotoageingului sau a hiperpigmentarilor.

Acidul salicilic, spre deosebire de acizii mentionati in categoria de alfa-hidroxi-acizi, are proprietati antiinflamatorii (foarte util in cazul afectiunilor de mai sus), astfel este mai putin iritant. Acidul salicilic este, de asemenea, un iluminator al pielii, in cazul pacentilor cu tenul inchis la culoare.

Asadar, exista multiple tipuri de tratamente pentru uscaciunea pielii, care se adreseaza diferitelor tipuri de pacienti. Nu toata lumea are pielea uscata din aceeasi cauza, si mai multe tratamente laolalta nu inseamna neaparat mai bine. De aceea, tratamentul se personalizeaza pentru fiecare pacient in parte, avand mare grija la particularitatile individuale.

Extrem de multe produse din comert se bazeaza pe principiile mentionate anterior. Se adauga diverse parfumuri sau substante ce modifica textura cremelor sau a celorlalte produse pentru a le face mai atractive. Nu este nevoie de o “rutina” de hidratare in 10 pasi pentru a avea o piele sanatoasa. Intr-un articol viitor vom vorbi despre diferenta intre o crema hidratanta de 30 lei vs una de 500+ lei si care este cea mai buna alegere.

Share:

No Comments

Leave a Reply