Pielea, desi multi dintre oameni o privesc ca pe o bucata de material textil, ca bumbacul, este extrem de diferită în primul rând datorită faptului ca, prin definiție, este un organ menit sa ne protejeze de mediul înconjurător și de agresiunea acestuia – agresiuni mecanice, chimice, radiații etc. În acest sens, pielea este un organ care ne acoperă și care este extrem de rezistenta. Este formată din mai multe straturi, clasic o împărțim în epiderm, derm și hipoderm. Nimic nu ajunge în derm și, mai profund, în hipoderm. Epidermul are o grosime de 0.05-1.5 mm. Majoritatea produselor pe care le găsim în comerț, dar și cele din clinici și spa-uri acționează în stratul cornos al epidermului, cel mai superficial din cele 5 straturi ale acestuia. Mentiune: Toate straturile epidermului laolalta au o grosime de 0.1mm.
Spre deosebire de o bucata de material textil, pielea nu este penetrata de substanțe (apa, creme, substanțe chimice etc.) Expresia pe care o auzim mereu ca intra în piele o anumită crema induce în eroare, deoarece nimic nu intra sub piele. Cum ar fi sa stai în cada și sa între apa printre celulele pielii, iar când ieși din baie sa fi acumulat 5-10l de apa sub piele?
Oricât de contraintuitiv ar părea, fix băile și dusurile au un efect negativ asupra pielii și a stării acesteia de hidratare. În ultimele decenii cazurile de uscăciune e pielii sunt raportate din ce în ce mai des. Este epoca dușurilor fierbinți sau a băilor prelungite fierbinți, cleansere, bubble baths, sare de baie, toate pot desface legăturile lipidice din structura pielii. Încercați sa ungeti cu ulei / grăsime o farfurie și sa dați drumul apei rece de la chiuveta 10-20 secunde și apoi repetați experimentul cu apa fierbinte și priviți diferența. Săpunurile, detergenții și apa dura ne distrug bariera sănătoasă a pielii. Uscăciunea pielii e mai prezenta în anotimpurile reci – toamna / iarna – din cauza umidității scăzute din mediu + bai fierbinți. Pentru cei ce au pielea uscata, din nou posibil contraintuitiv, cele mai bune substanțe de curățat (cleansere) sunt cele care nu formează spuma în timpul aplicării (lapte de curățat, ulei sau crema de curățat). Cele care formează spuma, odată cu aceasta spuma detașează lipidele protectoare și lasă pielea intr-o stare nefavorabila, aceasta nu mai poate împiedică evaporarea și pierderea apei.
Cum se manifesta? Piele aspra, culoare superficiala albicioasă, cu scuame și piele moarta ca niște fulgi care se detașează ușor + urme la scarpinare (ca tot vorbim de scarpinare, pielea uscata determina prurit – mâncărime) + crăpături și fisuri.
Xeroza sau uscăciunea pielii se tratează prin crestera stării de hidratare a stratului cornos al pielii prin substanțe ocluzie sau umectante și prin folosirea emolientilor pentru a netezi suprafața (piele aspra, crăpată).
Cremele hidratante sunt în majoritatea lor emulsii (o substanță uleioasa impropriu spus dizolvata intr-o baza apoasa – sau viceversa în cazul cremelor de mâini)
Substantive ocluzive tapetează stratul cornos al pielii și astfel încetinesc pierderea apei prin evaporare (petroleum (Rezistenta la pierderea apei prin evaporare de 170x mai mare ca a uleiului de măsline), ulei mineral, lanolina, parafina, scualen, dimeticona, propilen-glicol, ceara de albine, uleiul de soia, uleiul de sâmburi de struguri, de floarea soarelui, de măsline, de jojoba).
Substantive umectante atrag apa din atmosfera și din straturile de dedesubt – exemple fiind acid hialuronic sau glicerina (una din putinele substanțe pe care pielea o poate transporta în interior)
Emolientele ocupa spațiul dintre celule și astfel împiedică trecerea apei prin aceste locuri. Majoritatea au efect atât ocluziv, cât și umectat (untul de shea)
Alte ingrediente, ca vitalima C sau E, ceaiul verde și coenzima q10 sunt antioxidante care neutralizează radicalii liberi și astfel contribuie împotriva ageingului.
Niacinamida si soia, care sunt ingrediente depigmentante cheie, sunt de asementea populare in formulele cremelor hidratante.
No Comments