dr. Laurențiu Țăndărică

Peelingul medical vs. peelingul spa vs. scrubbing-ul

Daca ai citit articolul despre Peelingul chimic, ai aflat ca acesta este o leziune controlata adusa pielii prin diverse substante  ce au un efect, in final, de rejuvenare prin stimularea secretiei de colagen, ce da structura pielii, prin stimularea secretiei de elastina, ce face pielea mai elastica, si, secundar, poate contribui la cresterea gradului de hidratare.

Ei bine, acest nume de „peeling” este, ca si altele (vezi acid hialuronic sau colagen), un termen ce atrage. Si, cum in general, termenii atractivi devin rapid si termeni ce atrag banii, industriile nu ezita sa foloseasca acesti termeni cat de des, pe cat mai multe produse, chiar uneori eronat.

In articolul acesta, pe care il scriu din avion, iti voi spune ce peeling este pe bune si care nu este „de-adevaratelea”.

Iti recomand sa recitesti articolul despre peelingul chimic, pentru a afla ca aceste terapii se efectueaza cu diferite intensitati, cu cat agresivitatea terapiei creste (acid mai concentrat, timp de expunere prelungit), cu atat efectele terapiei sunt mai profunde.

De mentionat ca nu intodeauna mai profund inseamna mai bine si ca, in general, cu „mai profund” vine si „mai mult disconfort” pana la nivelul peelingului cu fenol care se face cu anestezie generala, intrucat este prea dureros pentru a fi trait pe viu.

A doua mentiune importanta este ca profunzimea peelingului se decide de catre medic in functie de nevoile pacientei. Cum medicina estetica nu este o piata (desi, usor usor, devine – am vazut si auzit multe lucruri amar-amuzante), exista anumite lucruri pe care le iau in considerare atunci cand decid ce fel de acid, concentratia si expunerea, este mai bun pt fiecare pacienta in parte.

Revenind la comparatia de mai sus – peelingurile medii si profunde in general sunt facute de personalul medical. Peelingurile superficiale, cu acizi de fructe, au rolul lor, superficial, insa nu pot ajunge la efectele unui peeling de grad medical. Aceste peelinguri sunt facute de cosmeticiene, si sunt exact ca ciocolata rasa de pe un tort cu frisca. – Un touch frumos, daca este facut bine.

Mai exista si scrubbingul din produse cosmetice, ce uneori este prezentat ca peeling. Scrubbingul reprezinta o metoda de a scapa de resturile celulare „moarte” din stratul foarte superficial al epidermului – stratul cornos, printr-o metoda MECANICA – putem sa il comparam cu piatra ponce.

Aceste 3 proceduri se diferentiaza, in mod descrescator, din punct de vedere al profunzimii, al rezultatelor din punct de vedere al diferentei de dinainte – astfel, poate exista o pacienta / clienta pentru fiecare dintre acestea.

Partea intunecata (the dark side) din spatele acestei parti a industriei este ca o parte a celor ce nu au pregatirea necesara de a face adevaratele peelinguri chimice marketizeaza ceea ce pot face ca si o solutie alternativa salvatoare la peelingul medical. Promisiunile ca se pot obtine aceleasi efecte printr-un scrubbing cu gel de dus cu particule speciale / un peeling cu un acid slab cu un peeling mediu/ profund medical nu sunt altceva decat o tactica murdara de a obtine un numar mai mare de cliente, ce in final vor plati pentru a fi dezamagite. In industria estetica, in momentul de fata, se joaca murdar, iar rezultatele sunt peste tot – oameni desfigurati, oameni ce au platit sume exorbitante pentru proceduri ce promit luna de pe cer, crearea asteptarilor nerealiste, si, cea mai rea dintre toate, manipularea psiho-emotionala „vrei sa iti cresti increderea in tine? Fa procedura asta”.

Pentru cei ce sufera de lipsa de stima de sine sau au o problema psihologica legata de incredere, psihologul / medicul psihiatru este solutia, Nu chirurgia estetica, nu produsul-minune X sau Y, nu haina sau tenesii facuti de un anume brand.

Un rol bun l-ar putea avea oamenii considerati „influenceri”, dar care, multi, din pacate, isi vand dreptul la opinie oricarei companii ce ii platesc sa li se promoveze produsul. Avand in fata pliantul companiei, citesc in fata camerei si transmit unei generatii si asa suferinda de o rata a suicidului istorica ideea ca daca vrei sa iti cresti increderea in sine trebuie sa iti iei produsul / haina / incaltamintea / machiajul x sau sa faci procedura estetica y.

Incerc, aici, sa trag un semnal de alarma impotriva acestor tactici. Clientul / pacientul nu trebuie sa fie o prada intr-o cusca plina de sacali in toate colturile, urmarind sa-l jupoaie de bani si de incredere in sine (care duce apoi la o jupuire financiara si tot asa), ci ar trebui ghidat etic. Acest cuvant, impreuna cu ideea din spatele lui, Etica, lipseste de pe campaniile murdare de marketing din 2023.

Share:

No Comments

Leave a Reply