Peelngul chimic, sau chemoexfolierea, este o procedura de rejuvenare a pielii ce consta in exfolierea accelerata controlata, produsa de agenti caustici. Ca urmare a acestei leziuni chimice, la nivelul zonei vizate, corpul produce citokine si alți agenți proinflamatori cu rol in remodelare si restructurare a țesuturilor. Ca si rezultat, se observa o îngroșare a epidermului, o îmbogățire a rețelei de colagen, o reorganizare a elementelor structurale ale pielii si cresterea volumului dermului. Vizibil, se observa o imbunatatire a aspectului clinic al tegumentului, cu mai putine riduri si o uniformizare a acesteia din punct de vedere al petelor pigmentare – pe scurt, un aspect intinerit per total
Odata cu trecerea timpului, pielea sufera o serie de schimbari. Se subtiaza, isi pierde din fermitate si creaza riduri de-a lungul pliurilor naturale de origine musculara sau gravitationala. Pe scurt, acolo unde se formeaza pliuri reversibile la 20 de ani cand ridicam sprancenele acestea la 40 de ani tind sa ramana prezente si in statica, fara a ridica sprancenele.
Unul din factorii principali ai imbatranirii pielii este expunerea la soare. Se produce o afectare a grosimii pielii, o degradare a structurii acesteia, denumita si elastoza solara / actinica, dar si aparita petelor pigmentare. Desigur, exista si efecte mai serioase ce pun sanatatea in pericol, cum ar fi aparitia formatiunilor tumorale cutanate.
Cicatricile dupa diverse traume (mecanice, sau post-acneice, etc) contribuie la aspectul neregulat al pielii.
Laxitatea cutanata se manifesta ca ptoza (lasarea) pleoapelor, pungile de sub ochi, coborarea obrajilor spre linia mandibulara si disparitia acestaia din urmaorata cu varsta, elongarea lobulilor auriculari, caderea varfului nasului, subtiera buzei superioare si altele asemenea. Multe din aceste manifestari se pot rezolva pe cale chirurgicala (liftingul de sprancene, liftingul facial, rinoplastia etc), insa aceste proceduri nu ajuta la imbunatatirea calitatii pielii.
Peelingul chimic este o procedura dedicata tratamentului non chirurgical al liniilor fine, al petelor pigmentare, al iregularitatilor cutanate, cat si pentru un boost de fermitate, luminozitate si elasticitate a pielii.
Contraindicatii:
Procedura nu se efectueaza in cazul:
- unor infectii bacteriale, virale, fungice sau herpetice active;
- ranilor deschise;
- utilizarii unor medicatii cu potential fotosensibilizant;
- in cazul unor afectiuni cutanate inflamatorii – psoriazis, anumite dermatite, pemfigus
- in cazul in care pacientul este necooperant – nu doreste sa urmeze instructiunile prezentate
- pacientul are asteptari nerealiste;
- in cazul in care se constata tulburari psihiatrice ce pot avea un efect negativ asupra pacientului dupa aceasta procedura – acesta poate sa nu fie pregatit pentru felul cum va arata imediat dupa efectuarea peelingului.
Ca o contraindicatie relativa, pacientii ce sunt sub tratament estrogenic sau sub tratament contraceptiv sunt atentionati in privinta expunerii ulterioare la soare sau radiatii UV – petele pigmentare pentru rezolutia carora se decurge la peelingul chimic se pot agrava, deoarece aceste tratamente sunt fotosensibilizante; ele au potentialul, pe o piele traumatizata de un peeling chimic, sa determine, la randul lor, formarea de pete pigmentare.
Tipuri de peeling chimic folosite in medicina estetica / dermatologie:
- peelingul superficial – efectuat in general cu acizi alfa-hidroxilici: acizi de fructe – acid glicolic, lactic, citric, tartaric, malic.
- Peelingul mediu – se efectueaza cu acid tricloracetic
- Peelingul profund – in general se folosesc diverse solutii ce au la baza fenolul in diverse concentratii.
Unul din cele mai eficiente peelinguri este cel de profunzime medie, cu care se obtin rezultate spectaculoase, mai ales in cadrul unor tratamente personalizate pentru fiecare pacient, in functie de tipul pielii si de tipul problemei ce se doreste a fi rezolvata. Aceste tratament includ repetarea peelingului la anumite intervale, dar si combinarea acestuia cu diverse alte proceduri pentru a obtine rezultatul dorit.
Dupa procedura de peeling chimic, pielea se exfoliaza in urmatoarele zile. In functie de profunzimea la care efectual procedura, exfolierea variaza de la o mica uscaciune superficiala pana la exfolierea dupa o arsura solara serioasa. Crema hidratanta aplicata des este un prieten de nadejde in aceasta perioada. Expunerea la soare si mersul la solar sunt contraindicate in zilele de dupa efectuarea peelingului chimic.
Daca doresti rezultate asemanatoare sau din aceeasi sfera cu peelingul chimic, dar care sa fie obitnute prin alte metode, poti lua in considerare:
- Diverse terapii laser;
- Dermabraziunea;
- Terapia PRP si / sau mezoterapia
No Comments